onsdag 24 april 2013

Vackra svenska flickor

"My grandfather told me that when you meet a woman you've got to put her in a really difficult position straight away and see how she handles it. Then you will know if she's a good partner or not", sagt av Mitchell som hoppas träffa a beautiful Swedish woman i "Kärlek över Atlanten". Och som i första programmet är enormt entusiastisk över att återvända till rötterna, landet som hans mormorsmormor (?) lämnade på 1800-talet. Precis som de andra två killarna, varav den ena berättar om sin omistligt svenska personlighet som kräver en svensk tjej, och den andra att han är hoppfull om att hitta någon extremely smart, extremely self confident och såklart "aaaaaabsolutely beautiful" i Sverige. Drömmen är en ung Sharon Stone. Vet inte om det kan ge en ledtråd kring vad det är han menar när han frågar alla sina dejter "When did you last kiss a guy?", till en tjej vid två olika tillfällen. Vad är rätt svar?

Mitchell sitter med sin mor i San Francisco och tummar på ett fotografi av ett rött hus med vita knutar i en solig skogsglänta. Den svenska släktens hus. Väl i Sverige passar han på att besöka sin hembygd och sina svenska släktingar innan speeddejtingen med tjejerna drar igång. Han kör skogskantade vägar till ett regnigt Tierp och svänger upp på parkeringen utanför en länga med flerfamiljshus från miljonprogrammet. "Sweden is sooo beautiful" utbrister han. I skinnsoffan uppe i lägenheten väntar en grupp avlägsna släktingar ur olika generationer vid ett bord med kakor och bullar med svenska flaggor. De tummar på ett foto av den röda stugan. "Det finns många vackra flickor i Stockholm" säger en gammal gammal man.

De dricker kaffe och känner omedelbart att de hör ihop. "Kaffegenen har visst överlevt på båda sidor Atlanten". De är faktiskt lika! Mitchell och hans jämngamla släkting har båda bockskägg och spetsiga ansiktsdrag. Men släktingens skägg, hår, tänder och hela framtoning är mycket yvigare. Han bjuder på surströmming på balkongen som gränsar till någon sorts motorväg. Han hetsar Mitchell att äta direkt ur konservburken där i regnet. Mitchell tar en liten liten bit och ser ut att vilja kräkas. Den jämngamla tar en hel filé, får kraftiga kväljningar och måste rusa in i lägenheten. Där förenas de i ryggdunk och skratt. Mitchell är mycket nöjd med sin resa till Tierp, han har kommit närmare det svenska i sig. Det är väldigt fint alltihop. Jag följer detta program med spänning.

Mitchell fortfarande i Amerikat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar