tisdag 21 maj 2013

Barn som upplever våld i Husby

procent av invånarna i Husby oroar sig ofta för att utsättas för våld i sitt hem, jämfört med 1 procent i innerstaden. Våld föder våld. Och normer för maskulinitet gör att killar och män både utövar mer våld, är mer våldsutsatta på offentliga platser och har svårare att söka stöd.


Siffror från Stockholms stads trygghetsundersökning 2011

"Våldet sprider sig i förorterna" står det på Aftonbladet.se. KAOS skriver Megafonen. 
Alla som har någon sorts verklighetsuppfattning kan analysera oroligheterna i Stockholms, Malmös och Göteborgs (?) socioekonomiskt utsatta förorter med utgångspunkt i klassklyftor. 

Fattigdom, dålig hälsa, kontroller av papperslösa i tunnelbanan och ständig oro över nutiden och framtiden är inte en bra utgångspunkt för en trygg miljö och ett förtroende för myndigheter och Polis. Läg därtill oro för våld i sitt eget hem, eftersom vi vet att under sådana förutsättningar ökar föräldrars våld mot sina barnEnligt Allmänna Barnhuset löper barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll tre gånger större risk att utsättas för våld i hemmet än andra barn. Våld mellan föräldrarna, en mamma som blir utsatt av pappan, och våld mot barnet hänger ofta ihop. 

I Stockholm, Göteborg och Malmös förorter lever enligt Rädda barnen vart tredje barn i ekonomisk utsatthet, jämfört med vart åttonde barn som är rikssnittet. Dessa barn löper en ökad risk att utsättas för våld hemma. 


Förutom att våldet är en brottslig kränkning mot barnet som påverkar dess utveckling riskerar det att normaliseras. Killar kan bli ”stökiga problembarn” som lär sig att lösa konflikter med våld. Tjejer skadar oftare sig själva och riskerar att i vuxen ålder söker sig till destruktiva relationer.
Läs mer hos alltid aktuella SKR i en artikel från förra maj


"Individer har kastat föremål mot polis"
"Ett 30-tal ungdomar kastade sten"
"Sju personer greps".
"Någon ska ha skjutit mot en buss i området"

Aftonbladet 21 maj 2013

Individer, ungdomar, personer och någon är med största sannolikhet både killar och barn. Som alltså löper mycket större risk att själva utsättas för våld hemma än barnen i innerstaden eller rika förorter. 

Mer läsning: "Bland 19-åringar har 21 procent hål i tänderna i Danderyd, jämfört med 52 procent i Rinkeby-Kista."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar