onsdag 22 maj 2013

Våldtäkt mot barn eller homofobi?

Bild från facebook-sidan Free Kate
Just nu rapporterar media (SF Gate, NY Times) om ett misstänkt fall av våldtäkt mot barn, lewd and lascivious battery on a child 12 to 16 years, som fått mycket uppmärksamhet då båda inblandade är tjejer. Artonåriga Kate och 14-åringen spelade i samma basketlag och var ihop vid tiden för de två "sexual encounters" som målet gäller. 

I Florida där de inblandade bor är "samtyckesåldern" 18 år, precis som i Kalifornien. Artonåriga Kate åtalas för våldtäkt mot barn, men har erbjudits ett mildare straff om hon erkänner "child abuse". Det mildare straffet är två års husarrest och ett års övervakning. 

Familjen, HBT-aktivister och andra supporters menar att fallet bedöms hårdare på grund av att det gäller en lesbisk relation. "Det här händer hela tiden på tiotusentals high schools över hela USA, men andra studenter riskerar knappast att dömas för våldtäkt och bli stämplade som sexbrottslingar resten av livet", säger The American Civil Liberites Union of Florida. 


Fjortonåringens historia är i princip osynlig, men enligt Kate's mamma är flickans föräldrar religiösa homofober som anklagar Kate för att ha gjort deras dotter lesbisk. 

När jag läser om fallet försöker jag föreställa mig hur jag skulle tänkt om det var en 18-årig basketkille som haft sex med sin 14-åriga lagkamrat på skoltoaletten och hemma hos sig.

Varningsflagga 1: Kate's föräldrar, som menar att anklagelserna och rättsprocessen mot Kate grundas i homofobi, driver en kampanj för att Kate friad. I media beskriver de sin dotter som en hårt arbetande tjej som sjöng i skolkören, spelade i skolans basketlag och tränade barn i gymnastik. Facebook-sidan "Stop the Hate - Free Kate!" har startats för att stötta familjen och övervaka rättsprocessen. 

Hur vanligt är det inte vid våldtäkter att nära och kära vill övertyga omvärlden om att deras son/bror/vän är en fin och reko människa som inte våldtar? 

Varningsflagga 2: Av utredningen framgår att Kate inte såg åldersskillnaden som ett hinder då den 14-åriga tjejen "verkade äldre". 

Så säger alla som anklagas för våldtäkt mot barn. 

Hur hade fallet bedömts i Sverige? Under förutsättning att 14-åringen samtyckte får en anta att det inte lett någon vart, med tanke på att många fall där det till och med är uppenbar våldtäkt mot barn (där de inblandade INTE har en ömsesidig jämlik relation eller är nära i ålder) inte leder till fällande dom. Minns fallet från tidigare i år då tre killar friades i Hovrätten efter att ha "haft sex"/förgripit sig på däckad 14-åring bland annat för att de uppgav att de inte visste att hon var 14 år.

En har ju en bild av att sexualbrott är prioriterade och att åtalsfrekvensen är hög i detta brott och straff-samhälle. Samtidigt lär rättsväsendet ha lika stora, ja antagligen mycket större, brister när det gäller medvetenhet om maktobalanser och sociala normer kring kön och sexualitet. Undrar om det spelar in i Kate's fall? 

18-årig basketkille och 14-årig tjej som har en relation, hur hade det sett ut då? Varningsflagga 1 och 2 hade ju vajat ganska kraftigt. Men föräldrarna till den minderåriga tjejen hade troligtvis inte legat på för att få killen avstängd från skolan och dömd för våldtäkt som de gör i det här fallet. Och rätten hade kanske varit mer förlåtande eftersom det är ett mer "normalt" par? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar