torsdag 16 maj 2013

Internationella dagen mot homo- och transfobi

Som alla vet har SKR och Kvinnolobbyn utnämnt syttende mai till Jämställdhetens dag som del av den briljanta kampanjen för en sexköpslag 2.0 liknande Norges. Idag firar och avundas vi Norge för sin progressiva sexköpslag. Skriv under uppropet!

17 maj är också FN:s Internationella dag mot homo- och transfobi. Här kommer lite statistik om hbt-ungdomar i San Francisco med anledning av det. The San Francisco Unified School District (SFUSD) har gjort en omfattande kartläggning på stadens skolor som visar att:

16 % av middle school-eleverna (11-14 år) och 11 % av high school-eleverna (14-18 år) identifierar sig som icke-straighta (i undersökningen LGBQ där Q står för questioning).

1,3 % av middle school-eleverna identifierar sig som transperson. Två tredjedelar av dessa uppger att de mobbats i skolan nyligen jämfört med en tredjedel av tjejerna/killarna. Varannan har stannat hemma från skolan för att de känner sig otrygga där. Transungdomarna missbrukar droger i betydligt större utsträckning än övriga och sexdebuterar också långt tidigare (de flesta innan 11 års ålder). Varannan transungdom i middle school har försökt ta sitt liv.

Bland high school-eleverna identifierar 1,7 % sig som transperson, och den relativa utsattheten minskar :), även om de fortfarande är betydligt mer utsatta och mår sämre än övriga.

SF är först i landet med en transpolicy i skolorna. Den säger att varje elev har rätt att bli kallad vid det namn och det pronomen hen föredrar, samt nyttja de toaletter som matchar henoms  könsidentitet/könsuttryck.


Det gäller få elever, men det gäller så väldigt väldigt mycket för dem! Och vad grymt att kartlägga på det här sättet för att se om åtgärder som transpolicyn får effekt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar