måndag 13 maj 2013

Särskilt utsatta + hb&trans

Jag börjar förstå att jourerna här, förutom att vara mer specialiserade än jourerna i Sverige, också är mer öppna med att deras målgrupper är särskilt utsatta. De menar att de behövs för de som på grund av dåliga eller obefintliga engelskkunskaper, hedersnormer, låg inkomst, annan sexuell läggning eller könsidentitet än hetero/cis.. o.s.v. behöver specialiserat stöd för att lämna en våldsam partner.

Det känns som något vi inte pratar om i Sverige så mycket trots att det borde se ganska likt ut på jourerna? Det är de mest marginaliserade kvinnorna som tvingas bo där. De med god ekonomi, insyn i samhället, ett stort kontaktnät och utan missbruksproblem har bättre möjligheter att ta sig ur en våldsam relation på annat sätt. Även om våldet finns i alla grupper.

HBT-personer är en särskild utsatt grupp. Och i San Francisco, som är den stad i USA med störst procent icke-straighta, gäller det kanske f.f.a. transpersoner.

En stor asiatisk kvinnojour har en särskild HBT-verksamhet, som framförallt möter transkvinnor. Även den enda jour som har just hbtq-personer som sin specifika målgrupp tar framförallt emot transpersoner och personer med oklar könsidentitet. De flesta är låginskomstagare och latinos. De mest marginaliserade alltså.

Relationen mellan de olika hbtq-communityn och kvinnojoursrörelsen verkar mycket bra. De är sammanflätade även om det finns en del skilda intressen. Att ta emot transkvinnor eller lesbiska kvinnor på en kvinnojour är knappast kontroversiellt utan en realitet och en självklarhet. San Francisco är såklart speciellt då 15,4 % av befolkningen definierar sig som HBT (enligt Wikipedia).

På tapeten just nu är att staden ska utöka potten till kvinnojourerna och de andra våld mot kvinnor-verksamheter med extra stöd riktat till transkvinnor.

Vi var på ett möte i veckan med en liten organisation för translatinakvinnor. Gruppen är inte så stor men väldigt utsatt för sexuella och transfobiska trakasserier och våld. De jobbar nära en HBT-organisation men inte särskilt mycket med kvinnojoursrörelsen, förrän nu då min chef fått upp ögonen för dem. De har fått pengar från en HIV-preventionspott men aldrig för att de jobbar mot våld mot kvinnor. Det var väldigt fint att se glädjen över att "bli inkluderad" i våld mot kvinnor-fältet och välkomnad in i kvinnorörelsen.

Artikel om våld mot transkvinnor i San Francisco: http://www.sfexaminer.com/local/crime/2013/03/san-francisco-transgender-community-reports-uptick-targeted-violence



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar