onsdag 8 maj 2013

Court watch

Idag var vi i rätten igen på en förrättegång/pretrial. Jag frågade Sara om man brukar ha sådana i Sverige? Där målsägande och hennes familj och vänner sitter i en minisal tillsammans med den misstänktas familj och vänner, medan domaren, åklagaren och advokaterna diskuterar status på fallet och sätter datum för kommande möten. Ja, det förekommer i tvistemål sa Sara.

Men det här fallet är ett fruktansvärt mordförsök där en ung man hällde bensin över sin tjej och tände på. Och det var märkligt hur det här lilla rummet med 30 platser var fullt av tre familjer; offrets, gärningsmannens och en annan flickvän som misstänks ha hjälpt honom fly. Den 22-åriga gärningsmannen leddes in  i sin orangea overall direkt från häktet genom en separat dörr. Vi var där som stöd för offret och hennes familj och det kändes först lite ovant, men sedan bra. Jag blev som en buffert där jag satt inklämd mellan offrets lillasyster och den andra flickvännen som misstänks ha hjälpt gärningsmannen att gömma sig från Polisen efter att han tände eld på Starr. Hon var släppt mot borgen.

Mordförsöket blev först mycket uppmärksammat lokalt, men intresset svalnade när det visade sig att hon tack och lov skulle överleva. Min chef är rädd att det minskade intresset har med de inblandades låga socioekonomiska status att göra, och hon följer rättsprocessen och gör allt hon kan för att sätta press på ansvariga politiker och tjänstemän. Hon vill också hålla koll på hur det går för den andra flickvännen, hur stor del av skulden hon får bära.

Läs om fallet här: 
Burned women's spirit strong, sister says
Man accused of setting girlfriend on fire in San Francisco has prior domestic violence convictions

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar