onsdag 29 maj 2013

Spräng manslådan!

Ska käka lunch med en tjej som jobbar med en stor och framgångsrik förebyggande verksamhet som heter Att göra pojkar till män, typ. Fast med sportlingo. Som att göra en ny manslåda, en positiv manslåda men fortfarande en manslåda. Funkar det? En riktig man är respektfull mot kvinnor.. att vara stark är att inte slå kvinnor.. bl.a. bl.a. Nä det tror jag såklart inte på.

Ska fråga henne om hur deras diskussioner går kring. Finns det en ny kvinnolåda, hur ser den ut?

Dock jag tror det finns en massa grymma grejer i ett projekt som detta även om de har motsatt utgångspunkt som vi. T.ex. metoder för att  ingripa när man ser en polare begå övergrepp. Och enligt dem har andelen män som uppger att de talar med sina söner om våld ökat från 30 procent till 55 procent sedan år 2000, som ett resultat av deras arbete.

Och deras vansinnigt omfattande statistik! T.ex: att mer än varannan man anser det troligt att en kvinna de känner kommer att utsättas för en mans våld. Att 3 av 4 män tror de kan göra skillnad när det gäller att "sunda ickevåldsamma relationer bland unga". 6/10 att de kan göra det när det gåller våld i nära relationer / sexuellt våld.

Ahap, trots uppenbar medvetenhet om allvaret, omfattningen, samt att man kan göra skillnad, uppger majoriteten av männen att de inte engagerar sig för att de inte fått frågan "inte känner sig välkomna". Skandal! Om man nu ska tala mansroller så är väl det inte så handlingskraftigt? Förvirrande.

Men, as we say in Sweden (gammalt ej allvarligt menat namnförslag för Machofabriken): Spräng manslådan! Blow up the man box!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar